Telefon: +48 501-170-194 biuro@bioagrotrade.pl

Gwarantujemy bezpieczeństwo naszych usług

Produkty

Aktualnie przedmiotem importu są następujące produkty rolne:

Śruta sojowa

Śruta sojowa zaliczana jest do najbardziej cennych komponentów pod względem wartości biologicznej białka. Powinna być stosowana do produkcji mieszanek i koncentratów wysokobiałkowych dla zwierząt młodych oraz krów wysokomlecznych. Ze wszystkich śrut poekstrakcyjnych, te uzyskane z nasion soi charakteryzują się największą zawartością lizyny w białku ogólnym, co ma szczególne znaczenie w przypadku dawek opartych na kiszonce z kukurydzy. Jednak zawartość aminokwasów siarkowych w białku sojowym nie jest na optymalnym poziomie. Cechą charakterystyczną i wyróżniającą śrutę sojową spośród innych śrut jest znaczący udział białka jelitowego.

SKŁAD:
Sucha masa: 89%
Białko ogólne: 46%
Tłuszcz surowy: 1,5%
Włókno surowe: 6%
Energia JPM: 1,05
Energia MJ NEL: 7,6

Śruta słonecznikowa

Śruta rzepakowa

Śruta rzepakowa jest najpopularniejszą paszą białkową. Stanowi wręcz obowiązkowy komponent wszystkich mieszanek treściwych i koncentratów. Pasze rzepakowe zawierają znaczne ilości cennych aminokwasów siarkowych, dużo fosforu, magnezu i witamin z grupy B. W porównaniu z białkiem sojowym, korzystniejszy skład aminokwasowy ma białko śruty rzepakowej. Zawiera ono wprawdzie nieco mniej lizyny, ale za to udział metioniny i cystyny jest znacząco wyższy. Dodatkowo, śruta rzepakowa zawiera większą ilość choliny, kwasu foliowego, niacyny, natomiast mniej kwasu pantotenowego.

SKŁAD:
Sucha masa: 89%
Białko ogólne: 34%
Tłuszcz surowy: 2,2%
Włókno surowe: 12%
Energia JPM: 0,9
Energia MJ NEL: 6,51

Makuch sojowy

Makuch rzepakowy

Wysłodki buraczane

Melasa buraczana

DDGS

Sucha masa: 89%
Białko ogólne: 25%
Tłuszcz surowy: 8%
Włókno surowe: 8%
Energia JPM: 0,97
Energia MJ NEL: 7,1

Młóto browarniane

Kwaśny węglan sodu

Fosforan paszowy

Kukurydza

Ziarno kukurydzy ma najwyższą wartość energetyczną z pośród wszystkich zbóż, a jego strawność szacuje się na ponad 85%. Wysoka wartość energetyczna wynika z dużej zawartości skrobi, znacznej zawartości tłuszczu oraz małej zawartości włókna surowego. W porównaniu z innymi zbożami kukurydza jest uboższa w białko.

Podstawowy składnik ziarna kukurydzy, skrobia, u przeżuwaczy jest wolniej rozkładana w żwaczu, niż skrobia innych zbóż co jeszcze bardziej podnosi wartość i przydatność tego komponentu w żywieniu krów wysoko wydajnych. Jako źródło dodatkowej glukozy (skrobia trawiona w jelicie) kukurydza jest szczególnie cenna i wręcz niezastąpiona w początkowym okresie laktacji. Pomaga zapobiegać ketozie typu 1, chroni wątrobę przed stłuszczeniem i ma korzystny wpływ na wskaźniki płodności.

SKŁAD:
Sucha masa: 89%
Białko ogólne: 9,3%
Tłuszcz surowy: 4%
Włókno surowe: 2,3%
Skrobia: 65%
Energia JPM: 1,06
Energia MJ NEL: 7,6

Jęczmień

Pszenica

Gliceryna paszowa